Zapošljavanje stranih državljana u Bosni i Hercegovini

Zaposljavanje stranih drzavljana u Bosni i Hercegovini

Strani državljani koji traže zaposlenje u BiH moraju imati radnu dozvolu.
 
Radne dozvole izdaje nadležna služba za zapošljavanje odnosno područne službe odgovorne za područje prema sjedištu poslodavca. Poslodavac podnosi, u ime stranog radnika, zahtjev za izdavanje radne dozvole. Radna dozvola izdaje se za određenu osobu, za određeni posao, za određenog poslodavca i na određeno vrijeme. Radna dozvola prestaje važiti kada prestane zaposlenje. Radna dozvola važi godinu dana i može se produžiti.

Osnivači privrednog društva, odnosno poduzeća sa sjedištem u BiH, koji u tom privrednom društvu, odnosno poduzeću obavljaju određene poslove, ako takav rad nema karakter radnog odnosa niti traje duže od ukupno tri mjeseca godišnje ne moraju imati radnu dozvolu za rad u BiH.

Ukoliko će osnivač privrednog društva biti i direktor privrednog društva i za taj rad primati plaću, tada mora imati radnu dozvolu u skladu sa odredbama  Zakona o strancima BiH .

Detaljnije informacije o procesu dobijanja radne dozvole možete naći B&H ovdje.

Izjave i uspješne priče
„Despite the present recession, there is money that can be invested. I managed to convince American investors to come to Bosnia and experience this favourable business climate".
Ibrahim Vajzovic, senior consultant at the American Investment Company Freeborn Development Group (FDG).
Pratite nas
Investicioni projekti